Musik på träningsdansen

Musik på träningsdansen i Aerobichallen

På träningsdansen i Aerobichallen spelar vi både bugg- och foxmusik, då det är dessa socialdanser vi lär ut på våra kurser. Spellistan består av varannan fox respektive bugg, för att uppmuntra till snabba byten, då ”en dans” är en av varje.

Klubbens kursdeltagare och medlemmar erbjuds inte mindre än ca 15-17 träningsdanser per termin i Kristiansborgshallen och 12-15 träningsdanser på Klinta IP, vilket vi är mycket glada och stolta över. Samtidigt som vi naturligtvis också är mycket rädda om vår träningsdans.

För musiken ansvarar Musikgruppen. De bjuder årligen medlemmarna på många trevliga danskvällar. Musikgruppen gör dels egna listor men ansvarar också för att sätta samman spellistor av den önskemusik som medlemmar lämnat in. Vill man veta vem som står för musiken en onsdag, då får man besöka träningsdansen.

Vår träningsdans är helt beroende av att någon frivillig sätter samman en spellista varje onsdag/torsdag, så vi har musik att dansa till. Att fler vill ta på sig detta speciella uppdrag är vi väldigt glada och tacksamma över, samtidigt som det ger en större variation på den musik vi får träningsdansa till. Reglerna för att göra en spellista hittar man under träningsdansens spelram, Aerobichallen.

Vi vill naturligtvis ge de medlemmar som vill prova på att göra en spellista också få chansen att spela upp den. Det krav vi har är att man ska kunna dansa bugg och fox till musiken. Musiken ska bestå av tydliga bugg- och foxlåtar och spellistan ska följa gällande ”spelram”.

Att vi alla tycker väldigt olika om musik är som bekant känt för de flesta och något vi får acceptera. Vissa föredrar dansbandsmusik, andra schlagers, en del blues och rock, vissa ren popmusik eller swingmusik. Musik som vissa tycker är bra att dansa till, tycker kanske andra är mindre bra eller inte alls om som dansmusik.
Så är det i musik- och danslivet. 

Information musik

Här är lite information om klubbens musik, hur den väljs ut och hur ni som medlemmar kan påverka musiken.

Klubben har en ”musikgrupp” som ansvarar för mycket av musiken som spelas på onsdagasdanserna, Klinta, klubbens fester samt andra eventuella evenemang.

Musikgruppen består idag av 2 personer och vi har aktivt försökt se till så att den representeras av medlemmar med olika musiksmak för att få bästa möjliga spridning av olika musikstilar.

Det som i grunden styr vilken typ av musik som spelas på träningsdanserna är vilken inriktning klubben har valt med sina danser. Det finns olika varianter av både bugg och fox vilket gör att musiken på träningarna behöver spegla den musik som passar till de danser klubben har valt att lära ut. Onsdagsdansernas huvudsyfte är att de medlemmar som gått klubbens kurser ska få träna på de saker de lärt sig där.

Under 2018 hade musikgruppen ett projekt som hette önskelistan. Där fick alla medlemmar i 2 omgångar önska 4 låtar var som sedan sattes ihop till totalt 9 önskelistor som klubben fortfarande använder sig av. De listorna speglar alltså den musik som medlemmarna vill ha väldigt bra.

Önskelistorna kom alltså även att fungera som en sorts undersökning för hur stort medlemmarnas intresse var för olika typer av musikstilar. Det gör att vi vet ganska bra hur stor procent som bör spelas av olika musikstilar för att alla ska bli så nöjda som möjligt. Det försöker vi ta hänsyn till i de listor vi gör samtidigt som personen som sätter ihop listan behöver få utrymme att sätta sin personliga touch på listan.

Det har varit endel åsikter om musiken och vi i musikgruppen välkomnar alla förslag och idéer som kan hjälpa till att få våra danstillfällen bättre. Era åsikter är viktiga och utformning samt regler för listorna är i ständig förändring.

Dock så vill vi inte behöva fokusera och förklara hur och varför musiken är som den är när vi är på klubben och dansar. Därför så hänvisar vi alla frågor som gäller musik direkt till mig så lovar jag att svara så gott jag kan och att föra vidare alla idéer och förslag om ändringar till musikgruppens möten. Dem har vi normalt 2 gånger per termin. Behöver idéerna även tas upp med styrelsen så vidarebefordrar vi i dem dit.

Ni kan kontakta mig på mail, telefon, sms eller messenger, vilket spelar mindre roll bara vi håller alla frågor till tid när vi inte är på Carlforsska och ska dansa, då vill vi få fokusera på att ha roligt och slappna av som er andra.

Christoffer Pettersson, sammankallande i musikgruppen.
Tel: 073-903 84 96
Mail: crimic@hotmail.se