Dansa dig lycklig och må bra!

Sprid dina goda vanor!

Tycker du om att dansa? Grattis i så fall. Det finns nämligen forskare som menar att regelbunden dans leder till minskad stress och huvudvärk och gör oss både gladare och piggare. Vissa påstår till och med att du får en bättre självkänsla och blir bättre på att hantera vardagsproblem. Mår du redan bra så kan du ju dansa bara för att det är så väldigt kul och nyttigt för både kropp och själ.

Att dans är bra för hälsan är inget nytt för den som är DDT dansare eller annan dansare. Det känner vi som dansar i klubben sedan länge till. Vi är många som tycker att dans är helt enkelt väldigt roligt och är det roligt att motionera, då gör man det gärna och ofta. Man blir helt enkelt glad av dans. Vilket naturligtvis  har en positiv inverkan både på kropp och själ.

Med jämna mellanrum dyker det upp omfattande studier som klart visar att dans är mycket bättre för kroppen än vad de flesta tror. Den senaste undersökningen, gjord i Tyskland, omfattar en studie av äldre dansare som jämfördes med en grupp som utövade annan motion. Det visade sig att dansaren utvecklade mera muskler än de som cyklade. Detta tycks ha förvånad många inte minst media som tog upp detta fenomen både på TV och på radion. Det har tidigare gjorts omfattande studier om dans som visar att det påverkar oss fysiskt, psykiskt, biologiskt och emotionellt. En engelsk studie visade för flera år sedan att dans lär hjärnan att inte bli yr. Vilket bara är en av allt det positiva som dansen för med sig.

Dans är bra för nätverkandet, man får möjlighet att träffa och lära känna andra människor. Dansa i någon dansklubb eller förening ger en fin och trevlig social samvaro, med dansen i centrum. Dans är helt enkelt väldigt roligt tycker många utövare och något man gör som bekant mer än gärna och ofta. Dans är positivt för kropp och själ och dans ger högre livsenergi och självkänsla. Det är extra viktigt för äldre att röra på sig, ju äldre man blir desto mer behöver man aktivera kroppen och hjärnan. Hjärnan aktiveras när man lär sig koordination och många av kroppens delar stärks vid dans. Det gäller både för muskler och skelettet. Man får en snabbare reaktionsförmåga av dans. Dans ger bättre andning, balans, koordination och ökar inlärningsförmågan. För den som brottas med övervikt så är dansen ett mycket bra sätt för att komma i form. Ja fördelarna med dans är många, betydligt fler än vad som här framlagts.

Så till dig som ännu inte tagit steget ut på dansgolvet. Det är aldrig för sent att börja med dans oavsett ålder. Dansa kan man göra hela året, man behöver aldrig invänta rätt säsong. Att dans kräver ingen dyrbar utrustning, endast ett par sköna och bekväma dansskor är vad som krävs. Vi vill i Dansklubben Dream Team värna om sällskapsdansen, bugg och foxtrot, som vårt kulturarv. Därför lär vi ut dessa danser till den som vill, ”Ge livet en chans – börja med dans”.