Buggkurser Bugg 1-4

Bugg 1 (grundkurs för nybörjare)
Grundkursen i bugg lär ut de viktiga grunderna i buggen, takt, att föra och följa, och några av de lättare turerna.

Bugg 2 fortsättning 
Fortsättningskurs 2 i bugg bygger vidare på grunderna och vi lär ut fler av de vanligaste och enklare turerna.

Bugg 3 fortsättningskurs 
Fortsättningskurs 3 i bugg innehåller både gamla och nya turer och mera träning på att dansa med känsla till musiken. Hela kroppen ska vara med i dansen.

Bugg 4 fortsättningskurs 
Fortsättningskurs 4 i bugg innehåller både nya och gamla turer som sätts samman till olika slingor. Dansa med mera känsla till musiken. Dansa med hela kroppen och träning på olika steg och hesiteringar ingår i kursen.

Bugg 1-4, byte av danspartner.

På våra kurser byter vi danspartner vid flera tillfällen under lektionerna, då detta har visat sig vara det absolut bästa sättet för att lära sig dansa. Den sociala dansen innebär att man dansar med olika danspartner.

Buggens historia

Bugg är en svensk pardans som dansas till musik i fyrafjärdedelstakt i vanligtvis snabbt tempo, 120-180 BPM. Dansen består till största delen av olika turer och snurrar.

Bugg är tillsammans med foxtrott den vanligaste sällskapsdansen i Sverige. Bakåt leder trådarna till USA och 1930-talets Jitterbug (Lindy Hop) som följs av 1950-talets Boogie Woogie och 1960-talets och Rock’n’Roll. I nuvarande form är bugg från 1970-talet. Den består oftast av fyrstegsturer.

Som pardans är bugg ovanlig genom att de dansande inte håller om varandra som i till exempel foxtrot och vals. Istället håller de varandra i en eller bägge händerna större delen av tiden och byter grepp ofta.

Bugg dansades länge mest till dansbandsmusik, men numera buggar man även till annan populärmusik. Buggen fortsätter att förändras. Modern bugg har influerats av Boogie Woogie.

Det finns även en ”utökning” av buggen som kallas dubbelbugg. Där det är en kille och två tjejer. Det kan även vara tjej och två tjejer osv. Men vanligast är det förstnämnda alternativet.