Våra 3 foxkurser
Fox 1 (grundkurs)
I denna grundkurs lär vi ut både de traditionella slow- och quickstegen från foxtrot och de mer fria steg som används i modern social fox. Vi övar på olika fattningar, kroppshållning och balans. Vi går igenom snurrar till vänster och höger, samt vad man ska tänka på som förare och följare i den moderna sociala foxen. När grunderna sitter så utforskar vi hur man kan följa musiken och anpassa dansen efter den.
Fox 2 (fortsättningskurs)
Fortsättningskursen är för dig som har en god grundteknik i modern fox, antingen genom att ha gått en grundkurs någonstans eller har skaffat dig motsvarande kunskaper genom flera år på socialdansgolvet. Vi förutsätter att du kan snurra åt båda hållen och har koll på takten. Du vill utveckla din dans och få ny inspiration, och dansa till härlig foxmusik.
Fox 3 (forsättningskurs)
Fox 3 är för dig som har gått Fox 2 hos oss eller gått motsvarande kurser hos andra tränare. Vi ger dig figurer och andra byggstenar som utvecklar din dans till en harmonisk helhet. För att du ska kunna tillgodogöra dig kursen ska du behärska öppen handfattning samt öppna upp och gå sida vid sida. Du ska även ha en bra balans så att du kan snurra på ett tryggt sätt, och vara bekväm med rörelser i sidled, t.ex. sidsteg eller sick-sacksteg.
Fox/foxtrot
Foxtrot är en pardans. Den är tillsammans med bugg den vanligaste sällskapsdansen i Sverige. Foxtrot dansas till musik i fyrafjärdedelstakt (4/4). Musiken spelas vanligen med 44 – 48 takter per minut, mera sällan 36 – 52 takter per minut. Vanligtvis dansbandsmusik eller annan populärmusik. I Sverige och en del andra länder dansas det, som på svenska kallas foxtrot, på dansbanorna. Den har stora likheter med den ursprungliga dansen. Vilken fattning dansen utförs med skiljer sig mellan olika dansgolv och mellan modern och traditionell foxtrot. Följande fattningar kan noteras: en mycket nära och omfamnande fattning; valsfattning men med förarens vänsterhand och följarens högerhand något lägre än vad som anges i Alex Moores bok och förarens högra armbåge och följarens armbåge också något lägre än i boken; en mer sällsynt valsfattning med en hand i jämnhöjd med axlarna såsom anges i nämnda bok. Många dansare kombinerar detta dessutom med gnuss och rullningar med höfter samt överkropp.
En annan fattning är att tjejen håller om killens nacke med sin vänstra hand och på killens höft med den högra handen för att få snabb respons på rörelser. Killen håller med sin höger hand om tjejens rygg och vänster hand på tjejens höft för att kunna styra lätt i sidled.
En mer vågad variant av den svenska sociala foxtroten (benämns uteslutande av socialdansare för bara ”fox”) kallas ibland för ”mysfox”, eller ”dirty fox”, inspirerat av filmen Dirty Dancing från 1987. Den stilen kräver oftast bra balans, samt god känsla för rörelsemönster, tyngdpunkt, musikanpassning samt hänsyn så att krockar ej uppstår.
Slowfox är en långsammare variant av den amerikanska pardansen foxtrot, rävtramp, som lanserades i USA omkring 1912 och i Europa under första världskriget, 1914-1918. Foxtroten ansågs imitera rävens försiktiga och tveksamma steg därav namnet. Slowfoxen är karaktäriserad av långa flytande steg. Eftersom musiken går långsamt fordras kontrollerade rörelser och perfekt balans för att ge dansen ett ”stillsamt” utseende. Många anser därför att Slowfoxen är den svåraste Standarddansen.